pátek 28. března 2014

Den učitelů

Den učitelů jsme oslavili příjemným posezením se všemi zaměstnanci (i bývalými) ZŠ a MŠ Buchlovice. Při této příležitosti se paní vychovatelky Jakešová a Mikulíková rozloučily před svým odchodem na mateřskou dovolenou.

Paní vychovatelka Mikulíková bude v družině naposledy od 31. března do 4. dubna.
V tomto týdnu přijde na "náslechy" už i nová paní vychovatelka, Mgr. Martina Spathová.

úterý 25. března 2014

Malí výletníci 22. 3. 2014

Světový den vody

Světový den vody jsme se rozhodli oslavit s Malými výletníky výšlapem na Modrou, kde jsme navštívili Živou vodu a archeoskanzen.

Tohoto výletu se zúčastnili Ondra Karásek s bratrem Matyášem, Kryštof Kadeřábek, Verunka Hrušková a Helenka Burešová. Jako doprovod tentokrát šla pouze paní vychovatelka Mikulíková.

Autobusem jsme se přiblížili do Tupes (pan řidič nás málem zapomněl vysadit) a odtud jsme šlapali po cyklostezce přes Velehrad až na Modrou. Sluníčko krásně svítilo, tempo chůze jsme zvolili velmi mírné a taky jsme často odpočívali a svačili. K archeoskanzenu jsme přišli kolem půl jedenácté, tak jsme se zrovna posilnili větší svačinou - obědem. A posilnění dobrými svačinami jsme se vydali prohlédnou si areál archeoskanzenu. Nahlédli jsme do všech stavení, pohladili jsme si zvířátka a zahráli jsme si nějaké hry.

Než jsme se přesunuli na Živou vodu, pochutnali jsme si na zmrzlině a vyhřáli jsme se na sluníčku. Na prohlídku Živé vody jsme se moc těšili. Nejprve jsme si vyzkoušeli všechny připravené aktivity - skládání puzzle, výrobu oveček, malování zmizíkem, chytání ryb, poznávání bylinek podle čichu nebo krmení sumce. Pak jsme sestoupili o parto níž a prohlíželi jsme si a poznávali jsme ryby v podvodním tunelu. O další patro níž jsme si vyzkoušeli po hmatu poznávat věci schované v krabici a zadováděli jsme si se záběry přírody, které se promítaly na zem. Na závěr jsme se prošli venku kolem jezírka, nechali jsme si "očistit" ruce od rybiček Garra Rufa a zapsali jsme se do knihy návštěv.

Z Modré jsme se vydali opět pěšky po cyklostezce až do Starého Města. Někoho už možná bolely nohy, ale cestu jsme zvládli rychle. Na vlakovém nádraží jsme si čekání na autobus zkrátili popíjením horké čokolády a už jsme se těšili domů, že si pořádně po takovém výšlapu odpočineme!

Paní vychovatelka Mikulíková si svůj poslední výlet s dětmi moc užila. Byla ráda, že vyšlo krásné počasí a že šlo jen málo dětí, které byly po cestě velice hodné...:o)

Příští výlet Malých výletníků už naplánují pan vychovatel Mls s novou paní vychovatelkou, Martinou Spathovou.





pátek 21. března 2014

Šikovné ručičky zdobí

Po skončení jarních prázdnin jsme začali obměňovat výzdobu v červené družince, v policích před družinou a u vchodu do školy. Ujal se toho kroužek Šikovné ruce. A vy se můžete i zde podívat, co všechno jsme vyrobili a vystavili.



středa 19. března 2014

Informace pro Malé výletníky

Oznamujeme, že tuto sobotu 22. 3. 2014 proběhne

sedmý výlet MALÝCH VÝLETNÍKŮ.

Vyrazíme do obce Modrá a navštívíme Archeoskanzen a projekt Živá voda.

Připravte se na pěší túru!


SRAZ:                     9.00 hod. zastávka autobusu na nám.
ODJEZD:                 9.10 hod. autobus z nám. (do Tupes)
NÁVRAT:               16.15 hod. na náměstí v Buchlovicích
S SEBOU:               pevnou obuv, vhodné oblečení, dostatek pití, vydatnou svačinu, pláštěnku, pokrývku hlavy, peníze na útratu, papírové kapesníčky a věci osobní potřeby, kartičku pojišťovny.
CENA:                    150,- Kč      (cestovné a vstupné, vybíráme do pátku 21. 3.)
KONTAKT:            www.zivavodamodra.cz
                              www.archeoskanzen.cz

V případě změny doby návratu dáme vědět telefonicky.
Za nepříznivého počasí se výlet ruší.

Tento výlet je OTEVŘENÝ.
Mohou se jej zúčastnit i rodiče a sourozenci přihlášených dětí.



úterý 18. března 2014

Přírodovědný kroužek 13. 3. 2014

"Jaro dělá pokusy, vystrkuje krokusy..."

Ve čtvrtek 13. 3. jsme se s děti z Přírodovědného kroužku vydali na procházku po okolí školy, 
při níž jsme sledovali projevy jara.
Prohlíželi jsme si pučící stromy a keře, poznávali kvetoucí rostliny a sledovali broučky a včelky.
Všechno jsme nafotili, takže jsme si zkusili i práci s fotoaparátem.



Workshop 12. 3. 2014

Ve středu 12. 3. dopoledne jsme u nás hostili paní vychovatelky z našich "spřátelených" družin. Přijely paní vychovatelky z Polešovic, Nedakonic, Boršic, Osvětiman, Tupes a Zlechova. Jsme rádi, že se u nás zase všechny paní vychovatelky sešly, že jsme si mohly pěkně popovídat a naplánovat další společné akce pro děti z našich družinek.

Společně jsme pak vyzkoušely, jak správně na techniku krakelování. Použily jsme jak kartonové rámečky, tak sklo. Malovaly jsme akrylovými barvami a hotové výrobky jsme dozdobovaly pomocí ozdobných ubrousků (dekupáž). Vyzkoušely jsme krakelování s tmavým i světlým podkladem a také natírání krakelovacího laku a svrchní barvy různými směry.

Moc děkujeme paní vychovatelce Hurdesové z osvětimanské družiny, která nás při práci instruovala a připravila si pro nás i ukázku hotových výrobků.

Všechny výrobky se nám moc povedly! Tuto techniku určitě využijeme i při výzdobě družin a vyrábění s dětmi v různých kroužcích.